Jak na zdravá střeva - kokosový jogurt, král všech jogurtů

Nedávno jsem navštívil velmi výživnou přednášku Dr. Barbary Miller na téma zdravá střeva. Propojilo se mi pár střípků, které jsem už znal, a rozhodnul jsem se pořídit si jedna extrémně silná probiotika (Superhuman probiotics) z USA, a začít si jíst každý den kokosový jogurt. Ve střevech máme přeci náš druhý mozek - tzv. mikrobiom - a ten rozhodně má smysl podpořit!

Během několik týdnů se mi změnilo trávení a vylučování, energie, stabilita nálad, a pročistila pleť. Hmmm... Neříkám, že to je jenom tím jogurtem, každopádně tomu určitě neuškodil :-). Navíc, je to poměrně nenáročné, příprava jogurtu mi zabere cca 25 minut týdně.

Už při první výrobě jogurtu jsem zjistil velmi příjemný fakt - probiotika leč velmi drahá lze množit jako kvásek. Tj dělám si vždy jeden hustý jogurt (ideálně z kokosového másla, probiotické bakterie postupně požírají kokosovou vlákninu), do kterého dám probiotika, ten pak skladuju až měsíc v lednici (jen je potřeba ho pravidelně otevírat) a z něj celý měsíc vyrábím jogurty další. Každopádně takto probiotika množím vždy jen jednou, pak udělám zase hustý jogurt z původního probiotického prášku.

Jak si uděláte kokosový jogurt?
Varianta A: mladý kokos, kokosové mléko (400ml), slunečnicové semínko (100gr, namočené předem 5-10h), ideálně inulin (půl lžičky, tím se krmí probiotické bakterie), probiotika či část jogurtu z minula
Varianta B: mladý kokos a mražená kokosová dužina (400gr), trocha vody, aby to šlo umixovat, ideálně inulin (půl lžičky), probiotika či část jogurtu z minula


Vezměte vše kromě probiotik a rozmixujte na úplný krém. Mixujte tak dlouho, až se hmota ohřeje na cca 35-40 stupňů (začíná být teplá, to je teplota, při které se optimálně daří probiotikům). Pak tam přidejte probiotika a na 10 vteřin ještě promixněte.

Probiotika můžete použít buď ta americká (lze si je objednat do Čech), nebo Mladý kokos, Vitalvibe či Dr. Mercola. Na danou porci cca půl lžičky nebo jednu ampulku.

Směs dejte do skleněné nádoby a nechte ji pootevřenou!!! (jinak může explodovat, vážně)


Poté potřebuju směs nechat fermentovat na 7-12 hodin v teplotě 35-37 stupňů. Tohle je klíčové, nepodceňujte. Na internetu se často píše "nechte jogurt fermentovat v pokojové teplotě." to ale nefunguje zdaleka tak dobře, množí se v něm pak bakterie, které nechcete :-).


Tuhle teplotu získáte

  • v sušičce (snadné)
  • v troubě kterou nahřejete na 70 stupňů, vypnete a vložíte jogurt zabalený v osušce.
  • použijte termobox, kam vložíte nádobu s jogurtem obalenou osuškou a přidáte tam ještě gelovou vložku - takovou tu co se jinak používá na chlazení - tentokrát ale zahřátou na cca 60 stupňů (horký!). Díky té se bude udržovat v termoboxu stálá teplota. Pozor, aby se sklenice jogurtu přímo nedotýkala gelové vložky. A pokud gelovou vložku nemáte, nevadí, zkuste to bez ní, ale určo v termoboxu.
  • v osušce, a pak umístit na topení.
  • poslední možná metoda je použít jogurtovač, to ale nedoporučuju, protože většina z nich neumožňuje manuálně nastavit teplotu, a jsou nastavené na příliš vysokou standartní teplotu, což kvalitní probiotika brzy zničí.


Po této době začne směs nabývat na objemu, vy ji ochutnáváte a až bude správně kyselá, dáte ji vychladit na pár hodin do lednice a jogurt je hotov!
Jezte ho každý den ideálně 2x100 gramů a uvidíte co se bude dít!

Upgadoval jsem ještě jednu věc - dávám si jogurt každé ráno do smoothie, a udělám si smoothie dvojnásobek. Druhou polovinu dám do skleněné nádoby, a nechám ... (steným způsobem jako při výrobě jogurtu) zfermentovat na další den :-) A taky jogurt dávám do zálivek na salát, polévek, no prostě mě to s ním baví.

Užijte si báječné tvoření jogurtu!