Prostě jsme s Tomem mixovali.

Kamarád Tom si ke mně přišel pro svoji G21, první pořádný domácí mixér. A když jsem mu ukazoval, jak snadno udělat nejdříve sladké a pak slané smoothie (vlatně polévku), došlo mi, jak jednoduché to pro mě je intuitivně sázet ingredience do mixéru. A jak užitečné může být pro někoho jiného, chápat co to přesně dělám.

Takže vzniknul tenhle článek jako takové shrnutí pro Toma, co jsme to dělali a pro vás všechny ostatní, kdo se chcete inspirovat jak bleskově smoothieovat a polévkovat.

Sladká smoothie jsou plná energie, osvěžení a fakt skvěle chutnají. Vytvářím je často z kombinace banán (cca 3 na 1 porci), pak něco zeleného (4-5 listů salátu, 30g baby špenátu nebo 2 řapíky celeru nebo kombinace). Přihodím 2 lžíce namočených semínek (sezamových či dýňových nebo slunečnicových nebo lněných nebo chia, případně nenamočený sušený kokos). Vymačkám džus z půlky citronu (cca půlku džusu z téhle půlky), přidám špetku himalájské soli. A teď přichází chvíle pro různé chutě, superfoods, atd. Můžu přidat třeba kousek vanilkového lusku (cca 1/8), půl lžičky muškátového oříšku nebo skořice. A stejně tak lžíci maca / mesquite / čokoládové hmoty / mladho ječmene. A ve finále můžu přihodit protein - používám Warrior Food, cca 1 velkou lžíci. Celý to zmixuju najemno. A pak přihodím ještě něco, co chci mít na kousky jako jahody v jogurtu. Dneska to byly právě jahody, můžou to být borůvky, nebo čokoládová hmota alias straciatella. 5 jahod a 4x pulzní půlvteřinové mixování. Lahůdka je hotová, do 10 minut a když děláte víc porcí, trvá to stále stejně dlouho :-).

A proč jsem to tam takhle sázel? Banán osladí, dodá energii (kalorie), vlákninu, draslík a hlavně krémovitost. Salát a celer doplní slanou a hořkou chuť, přidají minerály, aminokyseliny, chlorofyl, to je ta opravdová šťáva. Semínka prohloubí chuť a dodají dlouhodobou energii (tuky), a dost minerálů (liší se dle druhu semínka, Vaše tělo si vybere intuitivně ta semínka, která obsahují to co potřebujete). Superfoods doplňují chutě i živiny, antioxidanty. Čistě teoreticky je ale veškeré raw food superfoods. Takže i banány. Citron zvýší pH Vašeho těla. Sůl v minimnožství zvýrazní sladkost :-) Proteiny tlumí nárazy cukru v krvi a zabraňují přílišnému poklesu váhy na raw food. U mně naopak váha narůstá - pomalu - ve svalech.

Slaná smoothie jsou velmi stabilizující, chutná, zahřívající. Dolů do mixéru dám 2 menší mrkve nakrájené na pár kousků, 2 celerové řapíky. Přihodím 2 lžíce semínek (opět jako nahoře) a 2 lžíce ořechů (miluju piniové / cedrové). Přidám 1 lžíci lahůdkového droždí (dodá tomu sýrovou chuť a jemně přisolí). Pak kápnu zas půl džusu z půlky citronu. Přiliju 100ml vody cca. Přidám špetku soli, můžu přidat i další koření (třeba italské - mňam). Přidám 2 lžíce panenského oleje (třeba sezamového), 3 sušená rajčátka (při sušení je Lifefood solí, takže rajčata krém dosolí). Rozmixuju najemno a krém je připraven. Nejlepší je servírovat ho na tajuplném raw chlebu, který se naučíme dělat příště :-)

A proč jsem sázel slané ingredience takto? Mrkev - jemně osladí, vláknina, zemitost, karoten :-). Řapík je mužská síla, afrodisiakum, skvělý zdroj železa. Semínka i olej prohloubí chuť. Zrovna sezam je příjemně (!) hořký. Citron dodá jemnou kyselost a způsobí alkalizující efekt na tělo. Sůl to jemně uzemní, piniové ořechy stejně jako lahůdkové droždí přidají chuť sýra. Rajčata dodají tzv. umami příchuť, lehce přisladí (jasně, rajčata jsou sladká:-) a přisolí (tím, že jsou osolená při sušení). Mňaaaam.