21 důvodů proč jím raw food

21 je moje oblíbený číslo. A právě tolik důvodů jsem během psaní tohohle článku našel k tomu, že jím živou stravu. Přispívá svým dílem k mýmu docela příjemnýmu životu. Určitě to není moje spása, na druhou stranu mě na mojí cestě dobře podporuje. Chcete vědět jak?

Disclaimer: Tyhle všechny výhody se dají obecně spojit s vyváženějším životním stylem. Na druhou stranu, nežiju vždycky vyváženě, občas se hodně stresuju, někdy málo spím, a přesto řada benefitů zůstává. 

1) mám víc energie a její úroveň je vyvážená = mnoho látek mi v těle uvolňuje energii. Ať už jsou to rychlé ovocné cukry nebo antioxidanty v raw čokoládě, prostě po raw jídlech se cítím plnej šťávy. Když mám navíc dostatek bílkovin, tak je takhle vyšší hladina energie stabilní.

2) oči mi svítí radostí = tohle je zajímavá věc, se kterou se setkávám i u řady přátel. Není to podmíněno živou stravou, ale ta to výrazně podporuje. Čím míň zatěžuju svoje játra, tím míň hněvu a víc radosti cítím. A tím čistší mám pohled. Když jím lehká živá jídla, vnímám tohle intenzívněji než jindy. 

3) hodně mi to chutná = s raw food se dají dělat tak luxusní věci, někdy i superjednoduše. Třeba teď jsem si několik dní po sobě mixoval raw kakao, agáve, banány, zakysanou kokosovou smetanu (!) vlastní výroby a vanilku. Skutečně neskutečný blaho. Anebo takový thajský špagety z cukety s kešu krémem s kari, lahůdkovým droždím, solí, misem a citronem. A co třeba moje každodenní snídaně, která dle mnohých chutná jak čokoláda: odšťavená mrkev, citron, celer řapík, olivový olej a elite mesquite?

4) dokážu snadno fungovat i bez jídla = protože je moje tělo plný kvalitních živin, a zároveň mě nestresuje kručení žaludku, nejsem otrokem jeyení, Prostě jím, když na to mám chuť. A když se nestíhám najíst, zvládnu to i tak. Někdy. Jindy cítím, že jídlo potřebuju.

5) jsem tvořivější = asi i díky aminokyselinám v jídle mi mozek funguje lépe při řešení různých nečekaných pracovních i osobních situací.

6)  s raw food se skvěle hraje a snadno experimentuje = kombinace, které tvořím v mixéru, jsou pokaždé jiné. A skvělé. Stačí pár základních znalostí a vlasně nemůžu nic pokazit.

7) trávím přípravou jídel i konzumací minimum času - tohle je pro mě fakt důležitý. Jím proto, abych mohl žít. A zároveň chci dostahovat řady výhod, které mi kvalitní strava přináší. Tak jsem si stanovil, že denně budu s přípravou a konzumací jídla celkem trávit max. 1 hodinu. Většinou se do toho vejdu, 30 min příprava a 30 min celkem konzumace. Většina mojí stravy má formu džusu nebo smoothie, což vše ještě zrychluje.

8) nejsem po jídle unavený = tohle zná asi každý, kdo jí raw jídla. Po jídle mám fakt víc energie než před ním.

9) lépe se soutředím = tohle platí, když jím slaná zelená jídla, plná chlorofylu a zdravých tuků. 

10) méně spím = protože játra a tělo vůbec si kvalitní stravu užívá, není jeho noční detoxikace tak náročná a dřív se ráno budím (bez budíku)

11) můžu vytvářet svalovou hmotu z těch nejčistších surovin, bez zatěžování ledvin atd. = tohle funguje s raw proteiny, které k sobě mají většinou jako bonus probiotika a trávicí enzymy. Zároveň rostlinné proteiny přijímám ve fomě jednotlivých aminokyselin, čímž svýmu tělu usnadňuju jejich zpracování. Moje nejoblíběnější zdroje bílkovin jsou elite mesquite, warrior food a brokolicový džus.

12) můžu pozorovat, kdy jsem "ve sračkách". Zjistil jsem, že na vařená jídla mám chuť zejména ve chvíli, kdy se necítím dobře, něčím jsem se nechal rozhodit nebo jsem málo vyspalý. Jakmile si to uvědomím, chuť na vařené jídlo většinou přejde.

13) jsem výkonnější ve sportu = ovoce a listová zelenina v kombinaci s raw tuky jsou geniální kombinace pro sport. Cholorofyl a minerály v listové zelenině výrazně zrychlují moji regeneraci. Čím více mi záleži na vytrvalosti, tím více raw tuků jím.

14) mám jinou tělesnou vůni a prý i chuť spermatu :-) 

15) v Praze už je hodně kvalitních raw restaurací, kde se dá nejen skvěle posedět ale i ochutnat něco, co by mě nikdy nenapadlo zkombinovat

16) můžu se jídlem ochlazovat či zahřívat = termickej efekt potravin jsem pochopil už s makrobiotickýma jídlama. Většina z nich mě hodně zahřívá. Což se někdy může hodit. S živou stravou jsem narazil na pravý opak. Nějakou dobu mi fakt byla zima. Pak jsem zjistil, že když hloubějc dýchám, hodně se hýbu a hlavně: dostatečně spím, tak je mi o dost teplejc. A že když si k tomu pak připravím zahřívající jídlo slané, bez cukru, s chilli papričkou, případně dehydrované, čili s horkou energií :-). A když se chci ochladit, dám si ovoce či džus.

17) snadno a pravidelně chodím na záchod, podle struktury stolice poznám, co se v mém těle zrovna odehrává.

18) udržuju si podobnou váhu, s poklidným nárůstem svalové hmoty

19) přestal jsem mít akné a skoro mi nešediví vlasy = játra mají radost a projevuje se to i takhle. Proč se mají játra s raw foodem dobře? Játra nám čistí tělo od toxinů. Čím víc jich máme ve stravě, tím víc musejí játra makat. Játra upřednostňují tepelně nezpracované tuky. Celkově játrům dělá skvělé jíst netoxické potraviny, tj. co nejméně zpracované. A taky BIO potraviny jsou fajn, protože pesticidy velmi játra zatěžují. No a k těm vlasům: minerály z listové zeleniny jsou fakt mocnej nástroj pro udržení barvy vousů a vlasů.

20) místo abych se na sluníčku spálil, nasávám z něj energii a chytám barvu = tohle funguje, když piju hodně mrkvové šťávy nebo kokosové vody anebo jím dost spiruliny. Můžu jet do tropů, a pobyt na slunci mi dělá fakt dobře. Když to přeženu, tak na pár hodin zrudnu, a další den už jsem opálený. Dřív to bylo jinak.

21) děti taky milujou raw food, a já miluju děti = dětem hodně prospívá dostatek ovocných cukrů (stále se hýbou, takže je rovnou využívají) a zároveň žádný bílý cukr (který je návykový a vytváří stavy hyperaktivity a pak hypervyšťavenosti). Děti milují pestré barvy jídel, sladké ovoce, a křupavé raw krekry.

 

 

Jo, to je 21 plusů. Živou stravou jsem si párkrát způsobil i různé problémy. Takže příště se dozvíte, na co si dát pozor. :-)