Biopotraviny po letech

Před půl rokem se při skupinovém nákupu Somavedic seznámil s jednou sympatickou ženou. Při převzetí mi přinesla 2 pytlíky baby špenátu, který mi chutnal úplně nejvíc na světě. A tak vznikla inspirace pro tento článek, z radosti, že jsem poznal ekofarmářku, která mě dnes zásobuje totálně vyladěnou listovou zeleninou. Před pár dny jsem si sypal její kadeřávek do salátů a uvědomil si, jak jsem skrze "biopotraviny" poznával život. 

Před 9 lety, po třicetidenním půstu, jsem zjistil, co to jsou "biopotraviny". Bleskově jsem se pro ně nadchnul, a začal je distribuovat z farem svým známým. Po velké vlně zájmu jsem založil firmu Freshbedýnky. Za těch 9 let jsem se z euforie přesunul k realistickému přístupu.

"Biopotraviny" pro mě nejsou jen ty certifikované. Jsou to všechny ekologicky a přirozeně pěstované a vyráběné potraviny. Nepatří sem běžná "farmářská zelenina" nebo "farmářské maso", to ještě nic neznamená - vždyť každé maso nebo zelenina se produkuje na "farmě". 

"Biopotravina" ale neznamená nutně zdravá, ani s chutí / bez chuti, prostě jenom přirozená. Bio třtinový cukr asi není zdravější než nebio listový salát. A bio ovoce i přes velký podíl antioxidantů je stále plné cukru :-)

"Biopotraviny" nejsou mekkou osvícených. Je to přirozenost. Není to nutnost. Pomohly mi posunout se blíž k přijetí sebe sama, k sebelásce, a přispěly k mému tělesnému zdraví. Jakým způsobem?

PSYCHIKA A VZTAHY

  • Většina lidí "chce" jíst "biopotraviny", ale ve skutečnosti si je nekoupí. Jsou dražší, hůře dostupné, a lidé nevěří pěstitelům či prodejcům, že jsou opravdu bio. Zároveň nemají pocit, že by si to mohli dovolit. Tj považují to za investici s obtížnou proveditelností, vysokým rizikem (nedůvěra ve zdroj potravin, ve svou intuici) a do špatného projektu (do sebe). Tohle jsem si vyzkoušel, když jsem 2016 měl omezené finanční zdroje. A řešil co budu jíst. Hmmmm.... Z potravin stavím svoje buňky, tak co jim dám? Chci být láska nebo chemie?
  • "Biopotraviny" vedou k diskuzím, že jsou předražené. Tím říkáme, že nevěříme tomu, kdo je prodává. Ze své zkušenosti můžu říct, že většina biopotravin se prodává s nižší přirážkou než ty běžné. Třeba, pokud se prodává nebio paprika 50 Kč / kg, tak ji obchod nakupuje za 15-20 Kč / kg, tj přirážka je 150-200%. Pokud se prodává biopaprika za 190 Kč / kg, tak ji obchod nakupuje někde kolem 100 Kč / kg, tj přirážka je méně než 100%. Touhle přirážkou pokrývá obchod vyhazov, logistiku (která je u biopotravin trochu propracovanější), finanční náklady, pronájem prostor (který je vyšší ve čtvrtích, kde mají lidé vyšší kupní sílu, tj chtějí kupovat biopotraviny). Tj. podle mě rozhodně předražené nejsou, i když mohou být levnější, pokud je nakupuju přímo od farmáře. A když nakupuju u obchodníka, vnímám jeho hodnoty. Je to čistě zisk? Nebo něco hlubšího?
  • "Biopotraviny" zaujaly mnoho "spasitelů lidstva", kteří si založili zdravé výživy nebo eshopy, i já jsem byl jedním z nich. Snažili jsme se prodávat tyhle skvělé věci s nižší marží, než bylo nutno pro udržení chodu firmy. Někdo nadával, že je to předražené a já přitom sušil hubu ve ztrátě. To bylo taky velké ponaučení. Nechci spasit planetu tím, že mi nezbudou peníze na vlastní mzdu.
  • Zájem o "biopotraviny" je ovlivněn zdravotnickou iluzí. Jsem-li zdravotně pojištěný (a to je v ČR povinné), tak za mě stát je ochoten platit miliony korun za nemoci, které jsem si způsobil nevhodnou životosprávou. A takový milion korun na léčbu rakoviny odpovídá příspěvku na 30 let konzumace biopotravin. Kdybych si měl vše platit ze svého, asi bych se rozhodl rakovinu nemít a pečovat o sebe :-)
  • Běžné (nebio) potraviny jsou levnější, a je tedy namístě si je podvědomě začít obhajovat. Proto se dozvím o "biopotravinách" že to je "podvod". 
  • Nebio potraviny podporují iluzi o významu kalorií (tj. "makroživin) - za méně korun (třeba 50 Kč / kg papriky) si koupíte stejné množství kalorií jako v "bio" paprice za 190 Kč / kg. Obsah mikroživin - tj antioxidantů a vitamínů jde bokem. (on je i sporný, viz níže, ale selský rozum viz také níže vysvětlí, proč by "biopotraviny" mohly mít mikroživin víc). Z mojí zkušenosti jsou mikroživiny MNOHEM důležitější než makroživiny. Pokud budu chtít kalorie, můžu vypít litr slunečnicového oleje a možná mi pak bude hořet i hovno.
  • Žít se dnes dá zdarma. Pak si můžu vše pěstovat sám. Pokud ale chci nakupovat "biopotraviny" od někoho, kdo je pěstuje za mě, tak se rozhoduju, kolik mu za ten akt zaplatím. Tj. nakolik si ho vážím. A protože lidé kolem mě jsou mi zrcadlem, tak z toho poznám nakolik si vážím sám sebe.
  • Díky "biopotravinám" tedy můžu výborně "volit" svou peněženkou - tj. podporuju jiný přístup k přírodě, životu. Podobně to můžu dělat v jiných oblastech spotřebního chování! To je pro mě ten opravdový účel peněz.
  • Vůbec nezáleží na certifikátu, a mnohem raději nakupuju "biopotraviny" přímo od pěstitele. I když ten certifikát nemá.  Všechny peníze jdou přímo pěstiteli a i mě to stojí méně. 
  • Nepotřebuju jíst biopotraviny pořád, ale plním si jimi ledničku. Takže je pak jím skoro pořád.

FYZIKA

  • "Biopůda" je půda plná živin, které pak přecházejí do potravin. A to jak makroživin (tady minerálů), tak mikroživin (vitamínů, antioxidantů, atd). Je to analogie ke střevnímu mikrobiomu - musíme ji dlouho piplat, a pak se o nás (o produkci) skvěle postará.
  • "Biorostliny" jsou nucené odpuzovat hmyz bez pesticidů. Jak na to jdou? Tím, že si vytvářejí pro hmyz jedovaté antioxidanty. A ty pak my lidé extrahujeme a používáme do drahých přípravků proti stárnutí, léků proti rakovině, atd.
  • "Biomaso" je pro mě velký otazník - může být maso bio? Nicméně, po shlédnutí toho jak se chovají zvířata v nebio chovech odpovídám "ANO"!
  • Pěstování "biopotravin" by prý způsobilo nedostatek potravin pro lidstvo. Bullshit! Při kvalitním a technologicky vyladěném pěstování lze dosahovat i vyšší výnosnosti (tun na hektar, např u brambor) než v nebio. Znám konkrétně jednoho farmáře, který to umí, a pak eko-poradenskou firmu, která tyto procesy zavádí napříč Evropou.

JE TO VÝZVA, ALE STOJÍ TO ZA TO.

  • Cas strávený sháněním "biopotravin". Nazývám ho meditací. Je zajímavé se zastavit, zklidnit, nadechnout si vůni hnoje z dodávky farmáře a pokusit se nezašpinit si kabát od mrkve plné hlíny. To pravidelně nedá ani ledasjaký guru. 
  • "Biopotraviny" můžou být exotické nebo lokální. Jejich pěstováním se vždy podporuje planeta Země. Ať už je to české jablíčko, čínská goji nebo kostarický kokos. 
  • Při konzumaci živé stravy od ní očekávám právě mikroživiny. Proto pokud "raw food", tak zásadně "bio".
  • Protože za "biopotraviny" platíme odpovídající cenu, zemědělec i obchodník si můžou dovolit k nim přistupovat také odpovídajícím způsobem - sklízet je ve fázi zralosti, třídit je, skladovat je ve správné teplotě, nechat dělat biochemické průzkumy kvality, atd. Na to u nebio potravin nezbývají peníze.
  • Jsou určité potraviny, které v nebio kvalitě představují při opakované konzumaci zdravotní riziko (jahody, špenát, játra, právě nebio kustovnice/goji), a naopak (avokádo).
  • I kdyby 5% "biopotravin" byl podvrh, tak se stále vyhýbám 95% chemie! 
  • Chemie v nebio potravinách blokuje činnost epifýzy, a tím brzdí stavy rozšířeného vědomí.
  • Chemie z nebio zemědělství se dostává do běžných vodních zdrojů - what the fuck?
  • Když si dělám džus, tak většina chemie prý zůstává ve vláknině. Tj. pokud ji chci dále využít, třeba na mrkvový dort nebo na placky, tak bye-bye nebio.

MOŽNÁ VLASTNĚ NESTOJÍ.

  • Při přípravě a konzumaci samotného jídla je podle mě důležitější radost a láska než "biosuroviny".
  • Někteří lidé nakupují "biopotraviny" ze strachu, že jejich děti nebo oni nebudou zdraví, pokud budou jíst "nebio". Pro ně je mnohem cennější vyřešit si ten "strach" a neinvestovat do dražších "biopotravin". 
  • Některé "biopotraviny" jsme v rámci snížení nákladů outsourcovali do Číny a jinam daleko. Třeba slunečnicové semínko nebo česnek. O tyto zájem nemám, i když jsou cenově dostupnější.
  • Některé "biopotraviny" mohou obsahovat plísně, a to je reálné riziko, asi hodně u obilí. Třeba u ovoce nebo zeleniny se plísní nebojím.
  • Casto se dnes setkávám s tzv. integrovanou zemědělskou produkcí, která používá nižší množství pesticidů. Je to krok správným směrem, podle mě jen malý. Nicméně, v supermarketech často tyto potraviny najdete.
  • Vědci se pořád hádají, zda je možné prokázat zdravotní účinek konzumace "biopotravin"
  • Když mám nefunkční střevní mikrobiom, tak řadu živin z "biopotravin" pravděpodobně vys*r*te.

Určitě máte taky ranec postřehů ohledně potravin, třeba i těch "bio" :-D. Těším se na vaše komentáře!

P.S. Potraviny patřily k jedné z nadhodnocených oblastí v mém životě a naopak ekologie a vztah k mému okolí k podhodnoceným. Pohled na "biopotraviny" mi pomohl to vyvážit. Význam teď má zejména podpora přírody a láskyplných bytostí, rovnováha ve stravování, a můj emoční stav při konzumaci a neřešení blbostí.