12+2 aktivity, které v roce 2016 doporučuju vyzkoušet.

Rok má 12 měsíců a jeho začátek je ideální chvíle si představit, co v těch nadcházejících chvílích chceme zažít. Jaký příběh chceme rozvíjet a naopak co chceme opustit. Někdo k tomu používá předsevzetí, se kterými rovnou začne. Já si vybírám, co chci během roku zažít a pak to postupně do života přidávám. Vybral jsem pro Vaši inspiraci 12+2 tipů, které si takto do života můžete přidat i Vy. 

1) Vytvořte si vizi pro tento rok. Začněte svůj leden bohatým a konkrétním visionboardem. Jaké máte priority v životě? Čeho chcete tenhle rok dosáhnout? Jak se chcete tenhle rok cítit? Co pro to uděláte? Tohle všechno zachytíte formou koláže s ústředním tématem roku uprostřed. Vypovídající obrázky najdete třeba na google images a barevně vytisknete kvalitně v tiskařství za stovku. Pak je vystříháte a lepíte na velkou čtvrtku (klidně A0), kterou ještě nadekorujete a popíšete pastelkami či fixami. Až bude visionboard hotov, umístíte ho na viditelné místo tak, abyste se s tím setkávali každý den. 

Na internetu najdete mnoho návodů, jak si visionboard - osobní jantru - vytvořit, podívejte se třeba sem.

Dobrý vision board podle mě má být pravdivý, konkrétní, stručný a výstižný.

2) Naslouchejte druhým, užijte si jejich blízkost, důvěřujte jim a mějte je rádi bez podmínek, bez ohledu na jejich příběh. Cokoliv změním sám v sobě je polovina mého štěstí. To, jak na to zareaguje svět kolem mě je pak tou druhou polovinou. A proto budu letos cvičit akrojógu - důvěřovat druhým. Proto budu vnímat víc to, jak se cítí a co říkají mí bližní. A stále si budu uvědomovat, že to je jejich příběh a já je mám rád stejně jako sám sebe, bez ohledu na to, co říkají. Přidejte se a uvidíte, co všechno se ve Vašem životě změní.

3)  Užijte si týden anebo déle bez internetu, emailu, médií, facebooku, počítače, mobilu. Pro mnoho z nás se z těchhle nástrojů staly pánové našich životů. Vzdalují nás od života, který je kolem. Upřednostňujeme podívat se na facebook před meditací. Pojďme to otočit zpět a udělat znovu nástroje nástroji. Ať už vyrazíte do hor nebo se týden budete jen soustředit na sebe, své blízké a svou práci, uvidíte, co s Vámi takovýhle informační detox udělá.

4) Přesuňte svou práci co nejvíce mimo počítač. To souvisí i s předchozím bodem. Počítač není samospasistelný. Je to nástroj kombinující chytrý psací stroj, kalkulačku a dopisní papír. Není to naše paměť, ani náš mozek, ani naše intuice. Zjistil jsem, že počítač považuju za takovou "spásu", že čím déle u něj budu, očekávám, že mi půjde práce lépe. Přitom to vůbec neplatí. Začínám více používat papíry, tužky, vlastní mozek místo Excelu, osobní komunikaci namísto mailů. Uvidím, kam až to půjde. Zkuste to také :-). Je jen málo zaměstnání, která jsou opravdu fixovaná na počítač. I takový programátor může třeba rozmýšlení kódu dělat bez počítače. Anebo se může naučit masírovat a rozdělit práci mezi počítač a lidské tělo.

5) Týden anebo déle bez očekávání a s vděčností. Když večer jdeme spát, často očekáváme, že zítřek bude nějak vypadat. Když se ráno probudíme, tuhle představu už máme pevně zafixovanou. A jasněže pak ten den podobně vypadá. Už několikrát v životě jsem to změnil, nějakou dobu to vydrželo a děly se mi tehdy velmi příjemné nečekané věci. Lidé se chovali jinak, než předtím. Očekávání letos určitě na nějakou dobu vymažu. Budu usínat a probouzet se uvolněný a s radostí. Jdete do toho také?

A vděčnosti - to je krásné téma. Každý večer se soustředím na to, co mi den přinesl příjemného. Věnuju tomu svoji pozornost a můžu říct, že v těch obdobích, kdy to dělám, se potom takovéhle věci dějí víc.

6) Jednou jsem slyšel citát, že 5 nejbližších lidí, kteří mě obklopují, výrazně ovlivňuje to, kým jsem. Vyzkoušel jsem se tehdy vědomě obklopit těmi lidmi, se kterými jsem chtěl trávit čas a dávám tomu plně za pravdu. Proto si i tenhle rok vyberu 5 lidí, se kterými bych chtěl trávit víc času. Jeden z těch lidí bude moje babička. Těším se na vzájemné sdílení, inspiraci a zábavu. Pěkný článek na toto téma najdete tady. Hodně štěstí při upravování Vašich kruhů!

7) Komfortní zóna & závislost. Den bez ní. Týden, měsíc... Co anebo kdo je Vaše závislost? Dokážete bez ní žít? Co se pak bude dít? Závislostí totiž často zakrýváme skutečnost. Často je to osamělost a málo sebelásky. Ať už jsme závislí na práci, sexu, vztahu, sportu, čokoládě nebo cigaretách. Tím, že vystoupíme z komfortní zóny a závislost si přiznáme, můžeme začít měnit svou realitu. Jak mít v životě víc sebelásky? Jedním z nástrojů jsou vzájemné diskuze se zrcadlem. Zkuste to každý den pár minut a uvidíte. Zeptejte se sami sebe, na co máte opravdu chuť, co Vám v životě chybí. Dalším nástrojem je vždy při chuti na Vaši závislost pohladit své bříško (kolem žaludku) a představit si, že hladíte svoje dětské já a říkáte mu "Mám tě rád(a). Jsi v bezpečí." 

A teď můžete závislost opustit. Uvidíte, že počáteční nepříjemné pocity budou víc než vyváženy následným blahem a rozšířením komfortní zóny.  

8) Týden anebo déle bez lepku a mléka. Pokud jste to ještě nezkoušeli, tak velmi vřele doporučuju. Zjistíte, že se cítíte jinak. Ať už sportujete nebo kojíte či trávíte celý den prací. Inspiraci najdete na google když zadáte "gluten free recipes", zkuste třeba Deliciously Ella. Pokud budete chtít experimentovat ještě víc, dejte si týden jen na čerstvých zeleninových šťavách nebo na kokosové vodě (na šťávy se Vám bude hodit šnekový odšťavňovač, stačí si ho na týden půjčit :-). 

9) Měsíc ranního sportu. Hmmm, vstávat o hodinu dříve? Jo, věřte tomu, že to pár dní "vydržíte" a za týden zjistíte, že fungujete jinak. Lépe a s radostí. I kdybyste měli vstávat za tmy a jít se proběhnout ven. Nebo si zapálit vonnou tyčinku, pustit tiše relaxační hudbu a zacvičit jógu. Dostat se se zalepenýma očima do bazené a zaplavat si. Co na Vás čeká? Budete mít lepší náladu, večer mnohem lépe usínat, a ráno se dříve sami budit (budete spát zhruba o tu hodinu méně a přitom hlouběji, takže se vyspíte lépe). Nenechte se odradit bolavými koleny anebo ranní rodinnou rutinou. Uvidíte sami...  A sportujte nalačno, výrazně tím podpoříte metabolismus tuků!

10) Najděte si způsob, jak být více venku. Tohle je výzva i pro mě. Chci trávit co nejvíce času mimo úkryt :-). Na vzduchu, na slunci. Nedávno jsem kvůli tomu začal znova jezdit MHD a zavedl walk-up meetings - je-li to možné, potkávám se se známými namísto u kávy při chůzi. I když bydlím v Praze, venku je (kromě smogových dní) stále svěžejší vzduch než doma :-). Takže ať už je to pravidelný sport s přáteli, večerní procházky před spaním anebo pořídit si psa, jděte do toho :-).

11)   Týden s odstupem od emocí. Když jsem zjistil, že já NEJSEM moje emoce, byl to obrovský převrat. Pojďte to taky vyzkoušet. Prostě týden vnímejte, kdy z něčeho cítíte smutek, zlost, euforii, stres, strach. Kdykoliv to tak je, uvědomte si, že to je jenom Vaše reakce na nějaký vnější neutrální podnět. Prostě se něco stalo a Vy si k tomu tvoříte svoje po-city. Zkuste nahradit smutek euforií a euforii zlostí. "To je skvělý, že mi ujela tramvaj". "Doháje, proč jsou na mě dnes všichni lidé tak milí?" To zní divně co? Ono to není ani doháje, ani skvělý. Ale je to prostě tak, je to neutrální a normální. Ujela mi tramvaj. Lidi jsou na mě milí. Když budete takhle vnímat svoje emoce, zjistíte, že díky tomu odstupu si ve svém životě všímáte více věcí. Fungujete spontánněji a nenecháváte se ovlivnit okolím.

12) Yes Den. Jak často říkáte ostatním "NE"? "Tohle mě nebaví", "tohle nejím", "tam nejdu", "nemám čas". Co takhle pravidelně naopak vše přijímat - jednu nabídku za druhou, užívat si to bohatství možností. Já osobně si takový den dělám jednou za měsíc. Kdybyste se chtěli inspirovat ještě víc, podívejte se na film Yes Man (2008). Je boží. Jo a doporučuju o tom, že zrovna máte Yes Den nikomu neříkat :-).

Yes-self Den. Jak často říkáte sami sobě "NE"? "Musím vydělávat peníze.", "Slíbil jsem ostatním to a to..." Naučte se říkat ANO i sami sobě. Od začátku do konce si udělejte den přesně jaký chcete. Já s tím začal jednou za měsíc a teď už takový mám vždy alespoň jeden den týdně :-).

+1) Poznejte novou zemi a její kulturu, vnímání světa. Tohle už je bonusové téma, měsíců je jenom 12. A přesto je pro mě klíčové. Je to zábava, lze to spojit s některými výše zmíněnými aktivitami, a s poznáváním nových kultur si lépe vytvářím odstup od svého rutinního života. Můžete se inspirovat Travel Biblí - novou knížkou od Petra Nováka a Matouše Vinše. Knížku jsem dostal k Vánocům a našel jsem v ní několik zajímavých způsobů, jak prohloubit a zlevnit svoje cestovatelské zážitky. Doporučuju! 

+2) Vyberte si novou potravinu, zeleninu, superfood, kterou chcete každý měsíc / čtvrtrok vyzkoušet. Experimentujte s quinou, chia, topinamburami, reishi, spirulinou, a dalšími. Najděte si co nejlépe hodnocené recepty v angličtině (s překladem Vám vždy někdo rád pomůže) a vždy se nějakou dobu věnujte hlavně té jedné surovině. Použijte ji jako hlavní chod, přílohu, pečte, napařujte, jezte zasyrova... Je to fakt legrace a trochu dobrodružství k tomu! Nikdy nevíte, jestli Vám večeře bude extrémně chutnat nebo ji dáte svým domácím miláčkům :-). Třeba taková brokolice je pro mnohé z nás vlastně neznámá. To, že se dá odšťavnit, vařit v páře, naložit a fermentovat, rozmixovat na kaši, ... Bavte se!

Na jeden rok je toho tak akorát. Uvidíte, co z toho Vás inspiruje a co si pak ve svém životě budete chtít udržet. Třeba svůj život změníte o 180 stupňů i v mnoha dalších oblastech. A třeba jenom začnete lidem říkat "ANO".

Užijte si krásný rok 2016. A jestli Vás článek inspiroval, sdílejte ho dál :-).