7+1 tipů jak zvýšit tělesnou a emoční stabilitu

Na začátku 2017 jsem byl “rád, že jsem rád”. Neměl jsem vlastně ani moc kde bydlet, topil jsem se obrovském množství práce spojené s tvorbou nového konceptu Mladého kokosu, který tehdy ještě negeneroval příjmy. Motal jsem se mezi dvěma vztahy, a neměl čas sám na sebe. Tak nějak jsem tušil, že mě čeká intenzívní rok, a ještě jsem nevěděl, kudy to přijde. Základní inspiraci z tohohle roku jsem shrnul do několika oblastí, třeba vás to inspiruje!

Oblast č.1  - Zvyšování tělesné a emoční stability

  • Otužování je velmi intenzívní tělesný stres. A protože stres je zdravý a při otužování si ho můžu dávkovat, stalo se mojí každodenností. Tím, jak se dotýkám ledové vody či vzduchu, vnímám, co se děje v mém těle (efekt “stažení” svalů a strachu) a můžu to vědomě měnit (na uvolnění svalů a stav bez emocí). To potom používám i v reálném životě, v situacích psychického stresu. Velmi užitečné. Ledová sprcha 2x denně je standart, pokud si ji dám krátkou (do minuty), má zahřívající efekt. Pravidelné plavání v ledové vodě a běhání v minimalistickém oblečení vede k dalšímu zvykání si na chlad. Zároveň vznikají tzv. hnědé tukové buňky, které v mém těle pálí kalorie a vzniká teplo. Při otužování jsem si uvědomil, jak tenká je hranice mezi sebeláskou a sebetrýzněním, po pár měsících tvrdého otužování jsem zjemnil a moje tělo si teď chrochtá radostí. 
  • Lepší schopnost spalování tuků dodá tělu emoční stabilitu a mentální jasnost. Spalování tuků lze ovlivnit i tím co jíme - výrazně jsem zvýšil podíl kvalitních panenských tuků (kokos, ořechová másla, kokosové jerky, kokosový jogurt), snížil podíl cukru (1-2 kusy ovoce denně), a začal jíst 2x denně (tzv. přerušováný půst).
  • Kvalitní a funkční střevní mikrobiom podpoří opět výrazně emoční stabilitu, imunitu, zvykání si na chlad (výrazně!), spalování tuků, trávení, a řadu dalších našich schopností. Zároveň jsem začal jeho sílu pociťovat při stavech rozšiřování vědomí (viz níže), kdy teď vnímám jasně střed svého těla, do kterého se mi po například “mimotělních” zážitcích snadno vrací. V červnu jsem se zúčastnil velmi inspirativní přednášky německé odbornice na mikrobiom Dr. Barbary Miller, která své klienty provádí kůrou na obnovu mikrobiomu. Kůra pro mě byla cenově nedostupná (několik tisíc EUR, vzhledem k velmi vysokým dávkám kvalitních probiotik). Kvalitu svého střevního mikrobiomu jsem si změnil několikaměsíční kůrou s kokosovým jogurtem - v tom totiž můžu probiotika namnožit a získat tak o dost více účinku za méně peněz a s výbornou chutí. Začal jsem si pravidelně dělat kokosový jogurt, a každý den jíst 200 gramů denně, většinou 100 gramů ve smoothie (první jídlo dne), a 100 gramů v salátu (druhé a poslední jídlo dne). Výroba jogurtu mi zabere 20 minut týdně a náklady na měsíc kokosové kůry jsou zhruba 2 tisíce korun.
  • Aktivace metabolismu v období trávení jídla vede k okamžitému využití energie získané jídlem, k prokrvení těla a ke snížení stavu únavy z jídla. Experimentuju s tím už několik let, loni jsem zjistil, že stačí opravdu málo - např. si po větším jídle zajít na procházku, anebo chodit pěšky  jíst do restaurace, která je kilometr vzdálená, anebo jezdit na jídlo na kole. Případně si cca 15 minut před jídlem dát 50 dřepů. Účinek na tělesnou energii a lepší trávení je vidět hned.
  • Pokud jsem dlouho v nějaké tělesné pozici, výrazně mi pomůže protipozice. Tohle se týká zejména práce u počítače. Jednak už téměř vždy u počítače stojím, a druhak jsem začal používat stojku a protahování s o futro (ruce zaklesnu po stranách futra ve výši ramen a tělo protlačím do dveří, setrvám v tom 2-5 minut!). Zároveň mám ve své domácí kanceláři aero jógový hamak, do kterého se několikrát denně vyvěsím a jen tak jsem. Ke stojce stačí mít zeď, u které se naučíte do stojky "vyskočit", opřít se o stěnu a 30-60 vteřin v ní zůstat. Pak seskočit zpět a protáhnout se.
  • Vědomé dýchání mi velmi snadno dodáva energii a také podporuje spalování tuků a zvykání si na chlad. Dýchám zásadně nosem, při sportu, na procházce, i při práci. Dýchání nosem reálně vede k vyloučení většího množství CO2, což tělu velmi prospívá. Zároveň si tím o dost lépe udržuju tělesnou teplotu při pohybu venku, je-li zima. Další dýchací cvičení vychází z Wim Hofovy metody, ale je mnohem společenštější, jemnější a praktičtější. Používám ho, když jsem unavený např. za volantem nebo na meetingu. Dlouze se nadechnu nosem (např. 5-10 vteřin na nádech) a pak začnu VELMI pomalu vydechovat (opět nosem). Brzy se naučíte vydechovat déle než minutu. Jakmile opravdu dovydechnete, tak ještě vytlačíte zbytek vzduchu z plic a pak se opět pomalu nadechnete a celé to opakujete takto zhruba 4x. Pozor, za volantem cvičení vykonávejte jen na vlastní nebezpečí a až po minimálně měsíci praktikování.
  • Prozkoumal jsem svoje každodenní přesuny a zařadil do nich co nejvíc tělesného pohybu. Nicméně prakticky a efektivně, abych tím vždy i ušetřil čas, a bavilo mě to. Začal jsem po Praze jezdit na kole. Málokdy ale jezdím na kole z domova, protože to je skoro hodina ráno a hodina večer zpět. Kolo používám hlavně na přesuny po Praze, schůzky, obědy, workshopy. Večer ho zaparkuju zpátky v kanceláři a jedu domů MHD nebo autem.
  • Začal jsem zase víc poslouchat svoje tělo. Když jsem zažíval polyamorické opojení a začaly mě dost silně bolet záda v bederní oblasti, pochopil jsem, že něco není správně. Po zjednodušení vztahů se záda rychle spravila.  

Další reflexe loňského roku najdete tady:

Základní filozofie (jak být králem svého života)

Rozšiřování vědomí - epifýza a "opravdová realita"

Jak se lépe cítit, hrát si a rozhodovat se

Peníze a hra s hmotou